شاد باش/ نازش خدا
زاد روز حضرت علی اکبر ـ علیه السلام ـ و روز جوان را شاد باش میگوییم.
در برخی روایات آمده است که گاه خدا نزد فرشتگانش مباهات میکند. مباهات در فارسی با نازیدن و نازش برابر است. اگر خدا به چیزی بنازد به حتم زیبا و ارزشمند خواهد بود. از جمله چیزهایی که خدای سبحان به وجودشان نازیده است و مینازد، جوانان عابدند.
در حدیثی از پیامبر ـ صلی علیه وآله ـ آمده است:
إنّ اللَّهَ تعالى یُباهِی بِالشّابِ العابدِ الملائِکةَ، یَقولُ: أُنظُروا إلى عَبدی تَرَکَ شَهوَتَهُ مِن أَجلی؛[1]
خدا ی تعالی به وجود جوان عابد به فرشتگانش مینازد و میگوید: بنده ام را بنگرید! خواهشها و لذتهایش را برای من رها کرده است.
و چه ارزشمند است عبادت جوان در نزد خدای تعالی که پیامبرش ـ صلی الله علیه و آله ـ فرمود:
«فَضلُ الشَّابِ العابدِ الّذی تَعَبَّدَ فِی صَبَاهُ عَلَى الشِّیخِ الّذی تَعَبَّدَ بَعدَ ما کَبُرَت سِنُّهُ کَفَضلِ المُرسَلینَ عَلَى سائِرِ النَّاسِ»؛[2]
برتری جوان عابدی که در آغاز جوانى، خدا را بندگی کند بر پیرى که در سالخوردگیاش خدا را عبادت کند، همانند برتری پیامبران بر دیگر مردمان است.
در روایت دیگر پیامبر ـ صلی الله علیه وآله ـ میفرماید:
یَا أَبَاذَرٍّ مَا مِنْ شَابٍّ تَرَکَ الدُّنْیَا وَ أَفْنَى شَبَابَهُ فِی طَاعَةِ اللَّهِ إِلَّا أَعْطَاهُ اللَّهُ أَجْرَ اثْنَیْنِ وَ سَبْعِینَ صِدِّیقاً؛[3]
ای ابوذر! هیچ جوانی نیست که خواهش های دنیا را واگذاشته و جوانیاش را در طاعت خدا سپری کرده باشد، ؛ مگر که خدا پاداش هفتاد و دو صدِّیق[4] را به او میدهد.
این روایت پیامبر ـ صلی علیه وآله ـ نیز ارج و قرب جوانان بازگشت کننده به سوی خدا را مینمایاند:
«ما مِن شَیءٍ أَحَبُّ إلىَ اللهِ تَعالَى مِن شَابٍ تائِبٍ و ما مِن شَیءٍ أَبغَضُ إلىَ اللهِ تَعالَى مِن شَیخٍ مُقیمٍ عَلىَ مَعاصِیهِ»[5]؛
در نزد خدای تعالی چیزی دوست داشتنی تر از جوان توبه کننده و چیزی ناخوشایندتر از سالخوردهای نیست که بر گناهانش پای میفشرد.
[1] . نهج الفصاحة، ص 304.
[2] .کنز العمال، ج 15ص 776 ؛ نهج الفصاحة: صص 708 و589).
[3] . مکارم الأخلاق، ص 458.
[4] . صدِّیق بر وزن فعّیل مبالغه در صدق است؛ یعنی بسیار راستگو.آن که گفتارش را با کردارش راست میگرداند، هیچگاه دروغ نمیگوید و هرچه خدا و پیامبر به آن دستوردادهاند را میپذیرد و در آن شکی نمیکند. برخی صدِّیقین را همچنان که در قرآن پس از پیامبران نام برده شدهاند، در فضیلت، فروتر ازپیامبران میدانند: «وَ مَنْ یُطِعِ اللَّهَ وَ الرَّسُولَ فَأُولئِکَ مَعَ الَّذینَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَیْهِمْ مِنَ النَّبِیِّینَ وَ الصِّدِّیقینَ وَ الشُّهَداءِ وَ الصَّالِحینَ وَ حَسُنَ أُولئِکَ رَفیقاً»؛ و آنان که خدا و پیامبر را پیروی کنند، پس آنان با کسانىاند که خدا به آنان نعمت داده است از پیامبران و راستگویان و شهیدان و شایستگان و چه نیکو رفیقانى هستند آنان.
[5] . کنز العمال، ج4ص217، ش10233.